お好み焼き–recepta lemosina

Quante los dau Japon vengeten en Lemosin, vers los prumiers sègles de l’umanitat apres eissir, emporteten la recetpa daus galetons. De segur, annadas apres annadas i aguet quauques chamjaments perque tot se trobava pas sus plaça. Quau que siàia, ilhs la nos tornan aus jorns d’aüei, sos lu nom d’okonomiyakiお好み焼き. Emai l’istòria oficiala contesse que ‘quò seriá ‘na specialitat d’Ōsaka, afe los japones van pas totjorn de bana coma las vertats istoricas 🙂 quò se’n troba un pauc dins tots los cantons dau païs.

Veiquí la recepta de basa, vos fau per la pasta :

  • 70 g de farina de blat e 30 g de farina de chastanha (‘quò pòt se far mai màs 100 g de farina blancha)
  • 100 ml d’aiga
  • 1 uòu (mai 1 per far garnitura)
  • Un culher de bolhon (iò fase mai un bolhon d’erbas, « oficialament » fau dau dashi (un bolhon de peisson))
  • Una culhera de sucre
  • ‘Na grossa tassa de verdura, oficialament dau chaul chines, mas un chaul verd fai l’afar, o daus espinards, de l’ortruja blanchida…)

Dins un topinon, boiratz l’aiga, lu sucre, lu bolhon. Pausatz la farina dins ‘na topina puei lu boiradís e melanjatz un moment, ajutatz l’uòu d’aicí a aver coma ‘na pasta a galeton.

Dins ‘na padela graissada (o un wok), sos un fuòc fort, gietatz la meitat dau chaul puei la pasta, boiratz directament dins la padela. Quante ‘la es cueicha fau la virar. Per aquò, es mai aisat de la far glissar dins ‘na sieta.

Avant de retornar la sieta mai l’okonomiyaki, dins la padela podetz pausar vòstra garnitura (veire las nòtas) autradament per restar dins ma recepta de basa, cassatz un uòu e boiratz iò mai lu restant de chaul, e apres retornar la sieta per que la pertida non-cuicha esbolhesse l’uòu.

Far cuire mas tròp de temps. Avant de servir chaud-chaud, i a de la gent per metre de las sauças tomatas, un sausseu (jaune d’uòu boirat de vinagre), dau quetchúp… d’autres per i metre dau formatge o dau gingembre, i a maitot de la gent per ajutar res de mai.

Nòtas :

– Se v’autres atz pas de chaul ‘tencion de pas metre un legum que rend tròp d’aiga, o dins ‘queu cas, fau l’esgotar.

– Podetz en luòc e plaça de la garnitura metre de las pastas tipe macaroni (pastas italianas) o soba (pastas japonesas), de las algas precuichas e esgotadas, de la charn mas aquí pòde grán vos aidar (per eisemple daus lardons o dau peisson se ne’n minjatz), de las pomaterras desjà bulhidas, dau tofu, de l’onhon, tant coma de la flors de caciàs…

– Per las sauças, ‘quò pòt estre un pauc de mostarda o b’etot un pauc de miau boirat de vinagre de citre.

Eimatge raubat a l’asard de las charchas sus la tiala, ven d’aqueu site(>en)

Okonomiyaki vòu dire : galeta « ad aqueu que trobem bon », lu mòt ven dau lemosin antic de suki=aimar de bana coma 焼き yaki=cuich-grilhat

(\_/)
=°·°=
")_("
Publicités