Gialada de prunelas

L’estiu es pertit i a doas setmanas, e coma lu disián los ancians : quante lo temps es bas, la neu ‘riba.
Emai ‘queu mandin obludesse mas mitènas per lo malur de mos detz, i a pas enquera ‘gut de jaladas ; vem pas nimai dins la bona sason. Per tornar a las prunelas, podetz las culhir aura mas fadrá las rendre bledas per la magia d’una nuech au congelator nuclear, autrament quo es inmanjable.

D’en prumier vos fau ‘massar las fruchas (si ‘na gialada blancha es pas passada dessus fau las far venir bletas ne’n les pausant ‘na nuech au congelator) avant de las far cuèire 10 prumièras minutas, dins ‘na topina emb un fond d’aiga.
Las passar dins un colador large per separar los òs de la charn, pensatz a gardar ‘questa charn e gietar los nojeus 🙂

Fau pesar la pulpa e botar un pauc mai de la meitat dau pes en sucre (personelament mete 2/3 de sucre per 1 kg de fruchas, e quo es enquera amar) avant de tornar iò cuèire 40 minutas fuòc doç.

Coma totas las vetz, vos fau escumar totas la cinc minutas e doas minutas avant la fin, preparar lo agar-agar (dins un veire, botar 4 g. d’agar-agar per 1 kg de fruch, lu descalhar emb un pauc d’aiga) e gietar lu dins la topina. Boiratz.

Tuar lo fuòc e metre la confitura dins los topinots, barrar fòrça-fòrçada e cuar los pòts. Los laissar virats dau temps que fregissan.

Preparar las etiquetas per las jaspir.

  • I a una varianta mai pròpcha de la denominacion de jalada. Quante v’autres setz aprep pesar la pulpa, botatz dins la topina lo mesma pès d’aiga e lo mesma pès de sucre.
  • Veiquí ‘na recepta (frances) que boira las prunelas a de las pomafruchas (per usar de la pectina de las pomas).
prunela.jpg
(\_/)
=°·°=
| »)_(« |

Diluns, i aguet una confituréjada chas me per gostar las receptas balhadas aquí.
Tant la sauvatgina aguet un indiça de satisfacion comparable a la resulta d’una eleccion dins quauquas ancianas colonias, tant aquela fuguet pauc apreciada, l’amar dau gost es restat.

Publicités