Confitura agra-doça – la sauvatgina

‘Quo es pas tot de ramassar de las sauvatginas St Jan enquera fau-t-eu en far quauquaren. Alaidonc, ma prumièra confitura agra-doça.

Veiquí per 1 Kg de fruch, çò qu’ai ‘massat :

  • los fruchs lavats e copilhats en quatre bocins (fau gardar los pepins, la peu).
  • 800 g. de sucre.
  • 4 g. d’agar-agar (la mesura es de 4g. per 1 Kg).
  • 3 culheras de vinagre de citre (lo « Xeres » fai l’afar, maitot).
  • lo jus d’un citron.
  • de la cardamona.
Dins un prumier temps, fau far cueire, fuòc fort, las pomas esbocinadas emb la meitat dau sucre, dietz a quinze  minutas (juscanta poder las molinar).  Aprep, fau las passar dins un molin, justamant 🙂
Aquela purèa, fau la tornar sus lo fuòc, reglat doç ‘questa vetz, per quaranta minutas de cueisson. Botar lo vinagre, lo citron, la cardamona maitot dins lo topin, puèis boirar tota la cinc minutas environ. La cueisson es lenta, ‘quò sent bon e  v’autres setz benaise. Escumatz donc un pauc ! Non pas sinar coma se eriatz aprep vos droguar, paubres pitits.
Dins un veire, botar 4 g. d’agar-agar, lo descalhar emb un pauc d’aiga e botar iò dins la topina. Far cueire 2 minutas de mai sens dobludar de boirar.Tuar lo fuòc e versar la confitura dins los pòts, pas sus los flancs, los barrar e los cuar tota ‘na jornada.

Dins la seconda cueisson, podetz pebrar o metre un batonet de canela.