La confitura de nesplas

Quò es la sason de las nesplas, veiquí tornada las confituras dau chaçorculhor.

Fau massar de las nesplas bledas (aprep las prumieras gialadas, son moflas e la charn es bruna). I a tres faiçons de far per ostar los nogeus :
1 – las pialar emb un coteu e botar los nogeus de biais (quò marcha ben quant elas son pas pro maduras. Los nogeus e la peu van au borrier.
2 – ostar lo restant de la flor e pressar per far surtir la char e los nogeus dins la caçairòla. Aprep cuecha, faudrá passar lo boiradís au molin.
3 – la metòda de lo coá dau margaud. Quò es de dire de prendre la nespla per la coá e la bradassar d’aici a veire los nogeus tombar. Quo es pas sens garentida.
nespla.jpg
Bon, aprep quo es coma totjorn, per 1 quilograma de fruch :
– 500 gramas de sucre blanc o b’etot de la cassonada
– lo suc d’un citron
– la meitat d’un veire d’aiga
– de l’òli de cobde

Cueire d’aici a aver ‘na pasta espessa, un quart d’ora d’aici a la demiora, sus lo pitit fuòc.
Lo quart d’ora passat, tuar lo fuòc e botar la confitura dins los topinots, barrar fòrça-fòrçada e virar los pòts.

Las variantas son :
– de ne pas botar l’aiga e de far cueire mai longtemps. La pasta deu èsser fòrça espessa per l’estendre sus ‘na ‘sieta e l’esbocinar. V’autres avetz ‘quí : de la pasta de fruchs.
– d’adjúnher de la vanilha o de la cardamòna dau temps de cueisson per la gietar aprep, dau ròm o dau cognac.
– de pas obludar de passar la pasta dins un molin per ostar los nogeus se v’autres los avetz laissar.

~~oOo~~

L’amassada-dinnar daus bloguidors e bloguidritz porria semblar a quò

Publicités